Saturday, October 27, 2012

Apa sahaja

Bismillah.

" Tinggalkanlah perkara tu. Bukannya boleh tambah amal pun "
" ya Allah, dia buat perkara ni? Kita kan sudah ditarbiyah, mana boleh buat perkara-perkara tu "
" Inikan perkara-perkara lagho. Baik kita cari isu lain untuk diperkatakan "
" Hal ini boleh bawa fitnah dan menggelapkan hati. Kurangkanlah cakap pasal perkara ni "
" Takde perkara besar lain ke untuk dibualkan? Bila kita sibuk berbicara soal hati, amal-amal medan pun tak bergerak "

^___________^
Sarcastic? Astaghfirullah.

Wahai pada du'ah sekalian,

Dakwah kita ini adalah dakwah cinta. Cinta kepada Allah dan Rasul-Nya. Ianya bermula dengan kasih sayang dan rasa cinta terhadap saudaranya. Rasa cinta yang membara ini yang selalu mendorong kita untuk terus menyeru pada jalan kebaikan dan mencegah kemungkaran. Rasa kasih sayang yang menebal ini yang sentiasa membuatkan kita tegar dengan tugas Ar-Rasul untuk menjadi khalifah di muka bumi Allah ini. Dan rasa setia pada jalan-Nya yang membuatkan kita terus bertahan di jalan perjuangan yang penuh mehnah dan ujian tidak terkira.

Perbezaan itu bukan untuk menjauhkan kamu. Perbezaan itu untuk mendekatkan kamu. Gunakanlah hikmah yang diajar Rasulullah saw dan bukannya meletakkan dirimu terlalu tinggi sehingga sukar mendekati masyarakat. Inilah masyarakat kamu! Terimalah dia, dekatilah dia dan serulah dia jalan kebaikan.

Inilah masyarakat yang suka hiburan. Inilah masyarakat yang jauh daripada Tuhan. Namun, masyarakat inilah masyarakat kamu. Masyarakat yang perlu diperbetulkan dan diajak kembali pada jalan kebenaran. Serulah mereka dengan kasih sayang. Serulah mereka dengan kesabaran.

Wahai para du'ah sekalian,

Sedang kita sibuk menyeru orang lain, serulah dirimu terlebih dahulu. Sebelum kita buang jahiliyah pada diri orang lain, jangan kita lupa buang jahiliyah dalam diri. Khuatirnya kita, sibuk dengan mazmumah orang lain sehingga lupa akan mazmumah diri sendiri. Sedang kita sibuk dengan amal-amal orang lain, sibukkanlah amal-amal kita juga. Risaunya kita, sibuk menghitung amal dan jahiliyah orang lain, rupanya diri kita sendiri yang masih berkarat jahiliyah dan amal-amal yang lopong. Astaghfirullah. Moga Allah selalu mengingatkan kita.

Hati-hati, karat jahiliyyah masih banyak bersisa!

Takutnya kita akan peringatan Allah swt dalam surah As-Saff ayat 2-3;

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? (Itu) sangatlah dibenci disisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan."

Shuh shuh Jahiliyyah!


Ayuh, islah nafsak wad'u ghairak :) Moga peringatan ini berguna buat kita semua terutamanya buat diri ini sendiri. Masih banyak pengorbanan yang perlu kita lakukan untuk memperbaiki diri. Mazmumah dan jahiliyyah dalam diri yang mengikat. Jom, korbankanlah jahiliyyah dan sifat-sifat mazmumah. Moga Allah meredhai kita, dunia akhirat. InsyaAllah, aamiin.

Korbankan apa sahaja di jalan-Nya.

Kullu 'am wa nanhu bilkhoir.
Salam 'Eid Adha 1433 Hijrah :)

Wassalam.
Johor Bahru.

1 comment:

little daie said...

shuh!! shuh!!! eh ada angin tiup..

hati2 jgn sampai dia dtg lagi^_^