Tuesday, September 3, 2013

Teruskan lagi

Bismillah.

"Dakwah adalah cinta. Dan cinta akan meminta semuanya daripadamu. Sampai fikiranmu, sampai perhatianmu, berjalan, duduk dan tidurmu. Bahkan di tengah lelapmu, isi mimpimu pun tentang dakwah. Tentang umat yang kau cinta".

Membaca tulisan ini buat seluruh tubuhku seram sejuk. Mungkin sedikit menggeletar. Kerana bagiku ianya luar biasa. Kerana menjadi rijalud dakwah itu memerlukan kau beri semua. Semua. Bahkan kehidupan kau sekalipun.

Berilah apa yang kau mampu. Nanti Allah ganti. Tak percaya?

Weh, mata masuk habuk!

Dan ianya bukan angan-angan. Apatah lagi kisah dogengan. Ianya perlu kau perjuangkan. Iya, seriyes bhai! Perjuangkan dengan amal. Baru kau tahu langit itu tinggi atau rendah. Baru kau tahu sakit itu bagaimana. Baru kau tahu erti pengorbanan itu bagaimana.

Tuhan, pengorbanan itu mungkin tidak setanding langsung dengan mereka-mereka yang memperjuangkan agama-Mu. Dengan kebesaran-Mu, dengan kasih-Mu, terimalah amal-amal ini. Rabb, moga Kau pandang amal ini.

Ukhti,

Aku minta maaf. Aku memang bukan bidadari. Aku memang sedang mencuba lagi. Mohon kau sudi tunggu aku.


Awak,

Selamat menjaga hati dengan tanda itu. Dia mungkin bukan pilihan hati. Tapi dia pilihan Allah yang tepat. Title soleh bukan pada bidang yang dia ambil. Soleh itu pada pekerti, tingkah laku, bicara dan amalnya. Kau sudah istikharah. Jangan risau, saya pasti kirimkan doa :)

Aku,

Tahun 4 bakal menjelma, insyaAllah. Pohonlah pada Allah, agar kau kuat harungi semuanya. Dakwah dan tarbiyah yang kau sayang. Pelajaran, ilmu, thesis yang membahagiakan. Library terlalu sejuk buat aku dan kadangkala mengantukkan. kuikui. Tapi itulah anugerah Tuhan pada kau. Sila cintakan ilmu. Kau tiada masa lagi hendak berdondang sayang. Dengan lambakan buku yang kena baca, hafazan lagi cik kakak, ziarah hadek-hadek lagi. Sangat banyak, tahu? Rabb, mudahkan aku. Redhai aku. Bolehlah rancang nak sambung master gimana ya. InsyaAllah :)

Kakak,

Borang itu buat aku berdebar. InsyaAllah, aku pohon pada Allah agar aku boleh penuhinya bila aku benar-benar bersedia. Benar-benar yakin dengan istikharahku. Rabb, bantu aku.


ArRahman,

Syawwal bakal berlalu pergi. Tapi kenapa air mata ummat ini tidak dibawa sekali? Aku tidak tega Tuhan melihat mereka dipijak tiada maruah. Mereka manusiakah, duhai Allah? Bantulah kami, Allah. 

Tunggu. Berusaha dan berdoa lagi. Tidak mahukah kau melihat Islam yang telah jatuh bangkit kembali bangun lagi? Tidak mahukah kau bersama dengan golongan sedikit yang perjuangkan Islam? Malukah kau ikhtiar lagi? Belum sampai masanya lagi. Cuma pastikan, kaulah pendokong kejayaan Islam. Walau apa jua caranya. Kau harus juangkannya. Harus, ukhti!

Be strong, ok?

Dia kata ayat aku suka sangat romantis. Jiwang. Erk, heh. Aku suka dengan cara kau. Dan aku tahu kau pasti hargai aku bagaimana. Aku dengan gaya Abu Bakar. Kau dengan cara Umar. Indah bukan? Ukhuwah ini tidak membunuh potensi. Bebas. Asalkan ianya sampai hati :)

Wassalam.
Moga Raqib juga tersenyum.

No comments: