Wednesday, October 28, 2015

"Awak rahmah tak?"

Bismillah.

Duduk berhadapan dengan mutarabbi di suatu hari itu begitu mendamaikan. Menatap mata dan wajahnya ternyata tidak menjemukan. Kami hanya berdua. Dia menyusun kata untuk disampaikan kepada saya.

"akak, boleh saya cuba sekali lagi?"

Saya tersenyum padanya.

"tentulah boleh!"

"Topi pertama saya; da'ie dan murabbi"

Satu hal lagi yang saya peroleh; saya belajar bahawa tidak perlu berkejar kejar mengejar sempurna di hadapan manusia. Tidak perlu menipu untuk kelihatan sempurna. Tidak perlu menjadi orang lain. Tidak perlu terikut ikut untuk kelihatan sama. Tidak perlu takut untuk meminta peluang. Dan saya sendiri sangat menghargai proses belajar daripada sisi sisi kelemahan yang kecil, yang mungkin enteng dan tidak dilihat manusia. Bahawa manusia ini unik dan berbeza. 

"remind yourself that its okay not to be perfect"
(unknown)

"everybody has their own struggle (so be kind)"

Topi yang saya imani itu buat saya sangat menyedari bahawa saya perlu berhati besar dan memberikan peluang kepada ramai orang. Saya perlu tenang menyokong dan tak usah gopoh mengejar hasil kesempurnaan. Saya mahu proses belajar menjadi yang terbaik dilalui dengan kefahaman dan kesabaran. Maka, sering sekali saya tanyakan pada diri tatkala berjumpa orang yang berbeza daripada saya, "sudah memberi peluang pada diri sendiri dan mereka?" Sebagaimana yang Allah ulangkan bahawa Dia Maha Mengampuni dan memberikan peluang, maka saya mahu apa lagi? Saya juga mengharapkan belas kasih Tuhan mengampuni saya maka mana mungkin saya bersikap tidak adil pada orang lain. "Allah banyak beri peluang pada awak, Nurul!" Dan mampukah saya mencontohi ar Rasul saw dalam memberi peluang kepada ramai orang? Kerana tanpa peluang, kita mudah sekali salah sangka, salah hukum, salah memberi ubat, mudah melabel, menyemai benci dan terlihatlah Islam yang sangat tidak menyantuni manusia dan rahmah. MasyaAllah, rindu saya pada Baginda yang memandang semuanya dengan cinta T.T.


"awak rahmah tak?"

Saya yakin tarbiyyah yang saya lalui banyak mengubah saya. Banyak menemukan saya dengan pelbagai orang. Banyak mengubah persepsi saya. Justeru saya merasakan bahawa komunikasi sangat penting di zaman ini kerana kita tidak perlu sama untuk saling menghargai, tidak perlu sama untuk 'li ta'arafu'. Komunikasi buat kita saling menyampaikan rasa, idea dan pendapat meski tidak selari dengan apa yang kita punya. Komunkasi dapat mengubah salah faham, dapat menerangkan dan merapatkan. Memberikan peluang dengan menghargai peluang komunikasi. Nah, bercakaplah dengan berhikmah, saling menghormati dan menghargai. Ternyata, saya suka sekali ini!

Teruntuk saya, moga lebih rahmah insyaAllah!

Wassalam,
Johor Bahru.

No comments: